Vă rugăm, păstraţi curăţenia!

Ne place să găsim curat şi ordine, de fiecare dată când trecem pragul de intrare al casei, motiv pentru care folosim uzual şi cu succes mătura, făraşul, aspiratorul, mopul sau laveta de praf. Dar ne place sau nu, ne-am obişnuit să lăsăm bunul simţ  şi spiritul civic la uşa locuinţei noastre. Dacă în casă avem grijă să păstrăm curăţenia, dincolo de uşa casei nu mai este un fapt atat de important, socotind că are să vină angajaţii plătiţi de operatorul de salubritate sa adune ceea ce nouă nu ne mai este de folos. Aşa se face ca orice obiect devenit dintr-o dată inutil, este aruncat oriunde, mai putin la coşul de gunoi.

Într-o ţară pe care Dumnezeu a binecuvântat-o cu atâtea bogăţii pe care noi românii nu ştim să le apreciem, 25 septembrie 2010 poate însemna ziua în care s-a început lupta impotriva gunoaielor de orice fel, ziua  în care România se spală de ruşinea pe care tot noi, locuitorii ei, avem grijă să o evidenţiem. Pe strazi, şosele, campii, dealuri şi munţi, mormane întregi de gunoaie şi deşeuri ce au tronat nestingherit, au fost colectate de voluntari de pretutindeni. Sub sloganul organizatorului campaniei Let’s Do It, România, A.S.C.O.R. Ploieşti s-a alaturat organizaţiei D3 Generaţii, făcând front comun alături de alte echipe de voluntari pentru strângerea gunoaielor si deşeurilor localizate în pădurea de la Păuleşti, una din puţinele oaze generatoare de aer curat de care dispun locuitorii unui oraş atât de poluat, precum Ploieşti. Printr-o mobilizare matinală, începand cu ora 8.30, s-a reuşit ca pe parcursul a doar 6 ore, cât a existat suportul operatorului de salubritate pentru transportul sacilor cu deşeuri, ecologizarea unei suprafeţe însemnate a pădurii.

Dar oare poate fi acesta un motiv de mulţumire, fară  ca să conştientizăm că acţiunea de curăţenie, nu-şi poate atinge adevaratul obiectivul decat dacă vom inţelege să respectam mediul? Un mediu poluat este un mediu propice instalarii bacteriilor, viruşilor, ciupercilor care poate actiona asupra organismului uman într-o formă foarte variată şi complexă. Astfel se poate ajunge, de la simple incomoditaţi în activitatea omului, disconfortul, până la perturbări puternice ale stării de sănătate şi chiar pierderea de vieţi omeneşti.

Într-o Românie în care factorii majori, generatori de poluare care acţioneaza asupra mediului, sunt reprezentaţi cu precădere de tehnologia industrială învechită, trebuie să înţelegem că protejarea mediului înseamnă o viată mai sănătoasă.

Reclame

Un gând despre „Vă rugăm, păstraţi curăţenia!

  1. Florin Nan 29 septembrie 2010 la 21:18 Reply

    Doamne ajuta!
    Intamplator sau nu articolul se potriveste oarecum si cu rugaciunea Sfantului Efrem Sirul postata in dreapta sub icoana Mantuitorului nostru Iisus Hristos, unde la un moment dat se spune „…duhul curatiei…” , bine’nteles cu alte intelesuri adanci dar de ce nu cu influente si asupra mediului inconjurator:)
    Doamne ajuta!
    Florin Nan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: