Vindecarea în ortodoxie

În seara de 23 noiembrie, numeroşi ploieşteni au răspuns “prezent” invitaţiei A.S.C.O.R. de a ne reuni pentru a descoperi cât mai multe lucruri de folos în ceea ce priveşte boala şi sănătatea, privite prin prisma relaţiei omului cu Dumnezeu. În acest sens, domnul profesor doctor Pavel Chirilă şi-a iniţiat prelegerea devoltând subiectul cauzelor spirituale ale bolilor, cu exemple concrete din Vechiul, respectiv Noul Testament. Putem menţiona neascultarea de Dumnezeu, cârtirea, trădarea, trufia, dar şi încercarea credinţei sau arătarea slavei lui Dumnezeu printre factorii determinanţi ai bolilor. Se desprinde ideea că, prin creştinism, boala capătă un sens nou, de cruce, şi astfel ajunge să fie mântuitoare de cele mai multe ori, în funcţie de înţelegerea şi asumarea acesteia de către om. Prin urmare, nădejdea noastră ar trebui să fie aţintită spre Dumnezeu, şi nu exclusiv către fiole colorate sau medici renumiţi. Domnul Pavel Chirilă a subliniat şi faptul că adevărata nenorocire nu e boala, ci despărţirea de Dumnezeu, Biserica putând fi considerată un loc unde oamenii sunt în curs de vindecare. Indiferent de cât de decăzut e un om, el este vindecabil, dar prima condiţie este însăşi voinţa omului, fiindcă Dumnezeu respectă libertatea pe care ne-a acordat-o. Prin variatele întrebări adresate de către public, discuţia s-a orientat spre sfaturi legate de o alimentaţie şi un stil de viaţă sănătos. Recomandările făcute de domnul doctor vizează reîntoarcerea la hrana naturală şi excluderea pe cât posibil a produselor rafinate, care în general joacă un rol major în declanşarea cancerului. Alimentaţia noastră ar fi de dorit să se bazeze pe cereale integrale, fructe, apă de bună calitate, consum redus de carne, dar combinate cu “armele vindecării în ortodoxie” – postul, rugăciunea şi Sfintele Taine. De asemenea, pornind de la cuvintele Mântuitorului, “Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor”, s-a pus accent şi pe efectele dăunătoare de cele mai multe ori ale medicamentelor luate de oamenii sănătoşi în scop preventiv.

Conferinţa ne-a lăsat mai împăcaţi, în ideea că boala şi suferinţa ascund în mod pedagogic dorinţa lui Dumnezeu de a ne mântui, numai că noi trebuie să ne fi învăţat lecţia.

Doamne ajută ascoriştilor!

Prof. Dr.  Pavel Chirilă

Reclame

Tag-uri:,

Un gând despre „Vindecarea în ortodoxie

  1. Sorin-George 22 martie 2011 la 09:06 Reply

    Doamne ajuta!
    Ce pacat ca nu am putut participa la conferinta sustinuta de domnul profesor doctor Pavel Chirila. Am aflat fosrte tarziu de acest lucru.
    Data viitoare n-am sa mai ratez ocazia, daca va mai fi invitat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: