ÎPS Serafim – Popas duhovnicesc în mijlocul ploieştenilor

Dăruindu-ne prilej de mare bucurie, Înalt Prea Sfinţitul Serafim, Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a poposit în seara de 29 noiembrie în mijlocul ploieştenilor, fiind întâmpinat cu cântec şi cu emoţie de către membrii A.S.C.O.R.

Înalt Prea Sfinţia sa şi-a deschis prelegerea prin a sublinia că nu trebuie doar să ne delectăm intelectul prin teologhisire complicată, ci să urmărim în primul rând angajarea inimii, astfel încât cuvântul să fie întărit de viaţă.  A urmat apoi o adâncire a termenilor ce compun tema conferinţei, creştinism, respectiv modernism. În ceea ce priveşte creştinismul, ÎPS Serafim a ilustrat faptul că acesta nu poate fi considerat o religie, ci mai degrabă criza tuturor religiilor, întrucât ortodoxia este cât se poate de firească, sufletul omului fiind prin natura sa creştin. Pe de altă parte, modernismul marchează o revoltă împotriva a tot ceea ce înseamnă tradiţie, rânduială, autoritate, spre cufundarea într-o aşa-zisă libertate, de cele mai multe ori fără să se vadă capcana perfidă ascunsă în spatele “libertăţii”, şi anume cea mai gravă formă a sclaviei – cea în faţa patimilor şi a păcatului. Mergând pe firul istoriei, ÎPS Serafim a remarcat că deşi spritualitatea ortodoxă a fost foarte echilibrată  de-a lungul timpului, procesul de secularizare îşi face simţită influenţa îndeosebi prin această libertate fără limite şi fără Dumnezeu. Tradiţia nu reprezintă ceva închistat şi împietrit, ci este vie, de aceea a fi creştin şi în acelaşi timp modern presupune o înrădăcinare în actualitate, însă până la păcat şi cu multă vigilenţă şi discernământ, întrebuinţând spre bine instrumentele modernului.

De asemenea, Înalt Prea Sfinţia sa a răspuns cu drag noianului de întrebări ale publicului, atingându-se astfel numeroase subiecte cum ar fi ecumenismul, deasa sau rara Împărtăşire, alegerea între calea căsătoriei şi cea a monahismului. Ca şi îndemn pentru perioada postului, ÎPS Serafim a atras atenţia asupra faptului că postul şi rugăciunea sunt mijloace de obţinere a unei inimi iubitoare, nu scopuri în sine, esenţială fiind practicarea iubirii, iertării şi îngăduinţei în relaţia cu aproapele nostru. Mai mult decât atât, Mitropolitul ne-a îndemnat la încredere deplină în pronia lui Dumnezeu, căci prin angajarea personală, coroborată cu mila dumnezeiască, există ieşire din orice impas al vieţii.

Mai presus de învăţăturile duhovniceşti, precum şi binecuvântările împărţite cu vădită dragoste, prezenţa Înalt Prea Sfinţitului a emanat nădejde, bucurie sufletească şi pace lăuntrică, simţindu-se că ÎPS Serafim este în primul rând un om smerit, un om al rugăciunii.

Pe stapânul şi arhiereul nostru, Doamne, îl păzeşte întru mulţi ani!

Reclame

Tag-uri:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: