Părintele Nicolae Tănase – Puternicul susţinător al valorilor familiei creştine

În seara de 8 decembrie am fost binecuvântaţi de Dumnezeu sa-l avem printre noi pe Părintele Nicolae Tănase, un mare apărător al valorilor familiei şi susţinător al naşterii de prunci, însă nu doar la nivel verbal, ci în cel mai concret mod cu putinţă, fiind cunoscut faptul că de 13 ani se îngrijeşte cu enormă dragoste, dăruire şi jertfă de sute de copii abandonaţi sau aflaţi în nevoie.

Părintele a deschis expunerea cu tema “Familia creştină– începuturi şi durabilitate” prin a sublinia că în timp ce Biserica reprezintă Trupul tainic al lui Hristos ale Cărui mădulare suntem cu toţii, familia, instituită de Însuşi Dumnezeu, constituie “Biserica mică”, iar dacă în familie apar nereguli şi fisuri, înseamnă că întreaga Biserică are probleme. În ceea ce priveşte începutul familiei, acesta se face încă dinainte de a ne naşte, prin prisma moştenirilor atavice primite de la strămoşii noştri, eventualele predispoziţii negative putând  fi însă contracarate prin voinţă şi cultivarea virtuţilor. Părintele a atras atenţia asupra faptului că omul e conceput şi născut în trei: tatăl, mama şi Dumnezeu, astfel că, dacă părinţii dau dovadă de echilibru şi conştientizare a implicării divine, şi “fructele iubirii”, copiii, nu pot fi decât unele bune. Mergând mai departe în analiza paşilor predecesori ai întemeierii unei familii, se desprinde importanţa pe care o are modul în care părinţii fundamentează încă din copilărie caracterele feminine, respectiv masculine ale fiilor lor, pregătindu-i din timp pentru viitoarea lor menire familială. În mod ideal, tinerii trebuie să se căsătorească într-un moment de vârf al dezvoltării lor fizice şi psihice. Bineînţeles, temelia familiei se pune la Cununie, căci căsătoria nu este un contract sau doar un aspect social, civil, ci mai presus de toate e o taină, iar Hristos Cel prezent la masa cununiei trebuie făcut să şi rămână. Mirii, de acum un singur trup, sunt datori să vegheze permanent asupra păstrării dragostei necondiţionate, traduse prin jertfelnicie, fiindcă odată spart vasul căsniciei, cu imposibilitate sau cu mari greutăţi se mai poate lipi la loc. Părintele Tănase a mai semnalat şi faptul că în afară de durabilitate, în familie e necesar să există demnitate şi respect al soţilor unul faţă de celălalt, precum şi un permanent “nou” care să împiedice apariţia rutinei. De asemenea, nu trebuie intervenit în niciun fel asupra modului în care viaţa curge şi Dumnezeu rânduieşte venirea pe lume a copiilor, eventualele probleme putând fi puse cu nădejde la picioarele lui Dumnezeu, atâta timp cât omul îşi dă şi el interesul.

Întrebările adresate de public au fost unele variate, atingându-se subiecte de actualitate precum actele biometrice, ecumenismul, trecerea la calendarul pe stil nou, dar discutându-se şi situaţii familiale şi dileme personale concrete.

Părintele a conchis că în familie bărbatul este capul, iar femeia inima, căci capul are nevoie de impulsul inimii pentru a funcţiona, iar scopurile întemeierii unei familii trebuie să vizeze în principal împlinirea în celălalt, întrajutorarea spre mântuire şi naşterea de copii.

Reclame

Tag-uri:,

3 gânduri despre „Părintele Nicolae Tănase – Puternicul susţinător al valorilor familiei creştine

 1. Andreea 10 decembrie 2010 la 14:21 Reply

  Doamne ajuta! Imi puteti spune va rog cum as putea asculta conferinta parintelui Nicolae Tanase pe internet? Va multmesc.

 2. ascorploiesti 13 decembrie 2010 la 09:50 Reply

  Conferinta parintelui Nicolae Tanase a fost inregistrata doar cu o camera video. Vom incerca sa facem o captura a sunetului si sa il publicam in perioada urmatoare..
  Doamne, ajuta!

 3. Andreea 13 decembrie 2010 la 19:54 Reply

  Multumesc mult pentru raspuns ! Daca cumva se poate si nu e prea mare deranjul, m-as bucura si de varianta video, eventual prin rapidshare sau rotransfer.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: