Igiena biblică – Mărturii grăitoare pentru nutriţii sanatoase

În seara de marţi, 5 aprilie, domnul Profesor Doctor Pavel Chirilă a revenit printre ploieşteni cu ocazia seriei de conferinţe organizate de A.S.C.O.R Ploieşti în Postul Învierii Domnului.
Prelegerea sa, intitulată “Igiena biblică”, ne-a purtat prin numeroase versete şi citate din Vechiul şi Noul Testament care sunt o mărturie grăitoare a faptului că Dumnezeu este cel mai bun nutriţionist al nostru şi că dacă I-am urma sfaturile, nevoia de doctor s-ar diminua considerabil.
Astfel, invitatul nostru ne-a propus o contorizare a alimentelor menţionate în Sfânta Scriptură, cu scopul de a le reliefa valoarea, dar şi de a face o paralelă referitoare la starea lor naturală, dintru începuturi, şi “calitatea” la care acestea se găsesc în prezent comercializate pe piaţă.
Vorbind despre grâu, care este complex din punct de vedere nutritiv şi supranumit “laptele de mamă al pământului”, s-a ajuns la concluzia că da, “pâinea inima omului o întăreşte”, dar aici este vorba de pâinea integrală, în contextul în care astăzi consumăm predominant pâine albă, cu efecte mai mult de slăbire a inimii omului. De altfel, Însuşi Dumnezeu, în Geneză, îndeamnă la consumul de cereale şi fructe, o combinaţie redescoperită în vremurile recente sub formă de műsli.
Foarte des pomenit în Sfânta Scriptură este şi vinul, de altfel Mântuitorul preschimbând atât apa în vin, cât şi vinul în Sânge. Echilibrul stă, însă, pe de o parte în calitate, iar pe de alta în dozarea cantităţii, demne de luat în seamă fiind şi multiplele referiri la cumpătare din Ecclesiastic. Prin urmare, domnul doctor a evidenţiat că este recomandat a se consuma 150-200 ml de vin pe zi (de preferinţă fără sulfiţi), cu atât mai mult cu cât francezii, care respectă această dietă de un pahar de vin pe zi, înregistrează cu 25% mai puţine accidente vasculare.
Măslinele şi untdelemnul sunt şi ele menţionate în Vechiul şi Noul Testament, în general constituind un simbol al Duhului Sfânt şi al învăţăturii Acestuia. În alimentaţie, uleiul aduce beneficiul că încorporează calorii multe de origine vegetală, oferind o alternativă la cele animale, dar trebuie ţinut cont de faptul că medicina naturistă îndeamnă la consumul de ulei presat la rece, în detrimentul celui rafinat.
În incursiunea în igiena biblică a alimentaţiei ne-am oprit şi la miere, glucidul ideal de care are nevoie omul, întrucât conţine multă fructoză, iar zaharoza se găseşte într-un procent foarte redus, această proporţie a cantităţilor fiind inversată în cazul zahărului, un ingredient greu tolerat de organism, dăunător şi cauzator de numeroase boli.
În ceea ce priveşte carnea, domnul Pavel Chirilă a subliniat faptul că Dumnezeu nu a creat nimic necurat, parafrazându-l totodată şi pe Sfântul Apostol Pavel în ideea că este permis să mâncăm carne, dar bine este să nu o facem. În peisajul pieţei de azi se trage un semnal de alarmă referitor, spre exemplu, la viţeii crescuţi la jgheab cu hormoni, peştii de acvacultură trataţi cu chimicale, ori la păsările hrănite în cuşcă cu hrană hormonizată, impunându-se o informare şi o atenţie sporită a consumatorului.
De asemenea, important de precizat este că regulile monahale ale Sfântului Teodor Studitul, care presupuneau luarea mesei între orele 10-11 dimineaţa, respectiv 18-19 seara, au fost confirmate de către studiile cercetătorilor englezi, desemnând aceleaşi intervale ca fiind cele mai sănătoase pentru organism.
Adiţional, domnul Pavel Chirilă a accentuat faptul că mâncarea mai naturală conduce şi la emisii mai reduse de toxine, şi implicit la o igienă mai bună a trupului. Mai mult decât atât, chiar dacă uneori costul alimentelor bio este destul de ridicat, contrabalansează cu plata îngrijirilor medicale impuse de o alimentaţie ieftină şi necorespunzătoare.
Tot pe baza îndemnurilor biblice, s-a dezbătut şi subiectul igienei muncii şi a somnului, munca fiind condiţia somnului bun (“dulce e somnul lucrătorului”), cu recomandarea ca omul să adoarmă înainte de miezul nopţii.
Răspunzând la diversele întrebări ale publicului, domnul doctor ne-a atenţionat, cu atât mai mult cu cât traversăm această perioadă, că postul este o armă în lupta cu patimile, nu o virtute în sine, iar privit ca performanţă ascetică şi necorelat cu aspectele duhovniceşti, în general duce la boală.
Îi mulţumim călduros domnului Pavel Chirilă pentru imboldul de a ne strădui să consumăm alimentele cât mai aproape de starea lor primară, aşa cum le-a creat Dumnezeu încă dinainte de crearea omului, ca şi cadru de folos acestuia. În acest sens, este esenţial să conştientizăm că produsele chimizate nu ni se dau, ci noi le cumpărăm, şi că există o serie de boli evitabile, de care ne putem feri prin însuşirea unui stil de viaţă corect şi sănătos. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Reclame

Tag-uri:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: