Postul – Anticamera mântuirii noastre


Aflându-ne în Postul Învierii Domnului, A.S.C.O.R. Ploieşti şi-a propus să adâncească spre folos duhovnicesc sensurile acestei perioade, prilej de a îl avea ca invitat pe Pr. Prof. Dr. Vasile Gavrilă pentru a susţine o prelegere intitulată sugestiv “Postul – pridvorul întâlnirii noastre cu Dumnezeu”.
Părintele a deschis discuţia cu îndemnul la esenţializarea fiecărei clipe, mai precis la a ne strădui să trăim ca şi cum am muri în clipa următoare şi, paradoxal, ca şi cum abia acum am înviat. Astfel, în tumultul vieţii cotidiene, care ne răpeşte preţiosul timp necesar a fi dedicat nouă şi semenilor, este esenţial să conştientizăm că momentul pe care îl trăim acum, lucrarea pe care o întreprindem acum, respectiv persoana cu care vorbim acum trebuie valorizate ca şi cum ar fi cele mai importante din întreaga noastră viaţă.
În acest context, Postul Mare vine ca o ancoră, un răgaz de a sta de vorbă cu noi înşine şi constituind o ocazie de a formula întrebări fundamentale precum “Care este rostul meu în lume?”. Mai presus de toate, însă, postul reprezintă un timp de tensiune duhovnicească, un timp al aşteptării, aşteptare care nu este direcţionată către bucurii lumeşti trecătoare, ci care ţinteşte chiar Marea Întâlnire cu Dumnezeu. Această aşteptare este rezultatul faptului că omul îşi caută permanent originea, şi deşi de multe ori în mod inconştient, jinduieşte după dobândirea harului şi a Duhului Sfânt. În acest sens, părintele Gavrilă a lămurit că a fi ortodox echivalează cu a fi pe calea ce duce la îndumnezeire, la desăvârşire, dându-ni-se posibilitatea de a ne afunda în viaţa lui Hristos aşa cum se afundă pruncul la botez.
Ne pregătim pentru Marea Întâlnire de la sfârşitul veacurilor întâlnindu-ne cu Dumnezeu în Sfânta Liturghie, prin dumnezeiasca Euharistie, dar şi în toate posturile de peste an, precum şi prin Sfânta Cruce, dacă ne-o asumăm ca fiind pecetea iubirii divine. Prin urmare, în timpul postului exersăm, ne educăm mintea şi inima, mai ales dacă privim postul ca anticameră, un pridvor binevenit şi necesar al Întâlnirii. Dacă în pridvor stăm de vorbă ca preambul, în cămară ne va întâmpina Taina, lăuntricul. Analog, în timp ce în pridvor ne lepădăm de satana la botez, în Biserică ne unim cu Hristos.
Părintele a mai accentuat şi aspectul, de multe ori trecut cu vederea, cum că postul şi pocăinţa ar trebui să fie o mare bucurie şi izvoare de nădejde, întrucât prin intermediul lor ne conectăm la Lumină, aşa cum firele sunt conectate la sursă. Cât timp ne aflăm departe de Lumină, nu suntem capabili să observăm petele din noi, astfel că doar apropiindu-ne de Hristos devenim străvezii Harului. În mod paradoxal, ne îngrozim de răul din noi, dar scăparea de mizerie şi de mirosul greu al păcatului ne umple de bucuria “dezintoxicării”. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că postul, rugăciunea, ori privegherea nu constituie un scop în sine, ci sunt mijloace spre a dobândi comuniunea cu Dumnezeu.
De asemenea, asprimea postului trebuie să fie reglată de recomandările duhovnicului, de starea duhovnicească şi de sănătatea şi limitările trupeşti ale fiecăruia. Când omul posteşte sufleteşte, postul îi devine hrană. De altfel, şi timpul în care nu postim se cuvine a fi considerat un timp pascal şi de cumpătare, permanentizând astfel starea de post, cu atât mai mult cu cât “toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate-mi sunt de folos.”
Referitor la urările ce se formulează în această perioadă, părintele Gavrilă a evidenţiat ideea că “Paşte fericit!” este oarecum pleonastic, fiindcă Paştile reprezintă prin excelenţă fericirea, mult mai indicat fiind să rostim “Hristos a înviat!”.
Cu multă afecţiune, părintele Vasile Gavrilă ne-a îndemnat şi ne-a dorit să dobândim statura duhovnicească de mireasă care se pregăteşte, iar toate momentele vieţii noastre să fie un pridvor, pentru ca apoi să pătrundem la Cina Nunţii Mirelui, în Cămara tainică.

Înregistrarea conferinţei susţinute de părintele Vasile Gavrilă:

Reclame

Tag-uri:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: