Iubirea şi libertatea în familia creştină


În seara ce precede începutul Postului Naşterii Domnului, a debutat seria de conferinţe organizate de A.S.C.O.R. Ploieşti cu ocazia acestei perioade, ploieştenii având bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Andrei Şaguna” din Sibiu. Tema pe care s-a centrat întâlnirea a avut în vedere un subiect de mare importanţă şi actualitate,“Iubirea şi libertatea în familia creştină”.
Părintele a expus cu mult har şi dăruire pe marginea interdependenţei dintre iubire şi libertate, esenţa vieţii de familie aşa cum o vrea Dumnezeu. În timp ce se observă cu amărăciune că Hristos este exclus din “căsătoriile” lumii de azi, Sfântul Apostol Pavel oferă modelul ce ar trebui urmat de soţi, şi anume relaţia dintre Hristos şi Biserică, ce are ca soclu iubirea jertfelnică. Dezvoltând această idee, singura ce poate fi numită căsătorie este cea realizată “în Hristos şi în Biserică”, mai precis când Dumnezeu o lucrează, iar mirii spun ‘da’ prezenţei lui Dumnezeu în viaţa lor. Bărbatul este numit cap femeii nu în sensul că ar fi superior, ci pentru că are o mai mare responsabilitate, aceea de a-şi duce familia în Rai.
În ceea ce priveşte libertatea, părintele Mihoc a reliefat faptul că nu există libertate în afară de Hristos, căci unde intervine păcatul, automat apar robia, decăderea, pierzarea, iar iubirea şi libertatea sunt alungate. Tocmai din cauza poverii păcatului, din ce în ce mai multe familii sunt o suportare reciprocă, un egoism în doi, lucru care îi determină şi pe copii să se îndepărteze. Ori, în familia creştină aprofundăm dragostea prin jertfă, creşterea copiilor realizându-se într-un spaţiu binecuvântat, unde căldura mamei îşi dă mâna cu autoritatea tatălui.
Fără doar şi poate, o problemă stringentă a familiei şi lumii de azi o constituie frica de copii mulţi, cauzată de dificultăţile financiare. Părintele Profesor a îndemnat să ne încredinţăm lui Dumnezeu, “căutând mai întâi Impărăţia Lui”, întrucât El e generos şi are mijloacele şi resursele pentru a ne ajuta. Parafrazându-l pe Steinhardt, Dumnezeu e un boier, dă cu măsură îndesată, clătinată şi cu vârf, deci bine ar fi să venim cu o măsură mare la El.
Părintele a răspuns cu mult drag şi răbdare întrebărilor adresate de către public. Una dintre aceste frământări a vizat diferenţa dintre îndrăgostire şi dragoste, astfel că a fost lămurit faptul că îndrăgostirea este o etapă de început fundamentală pentru viitoarea dragoste, însă iubirea lasă întotdeauna loc pentru mult mai mult. Dacă ne modelăm după chipul jertfei lui Hristos, şi după zeci de ani vom putea descoperi valenţe, taine şi bucurii ale dragostei adânci, căci bucuria adevărată vine cu aflarea crucii în viaţa proprie şi în viaţa familiei.
O altă problemă ridicată de cei prezenţi s-a referit la o eventuală predestinare în alegerea soţului/soţiei, idee la care părintele a replicat cu mult umor că şi Dumnezeu e curios ce vrem noi. Aşadar, fiindcă am fost creaţi liberi, cel ma bun sfat ar fi să ne întrebăm inima. Dumnezeu vrea ca fiecare tânăr să se împlinească într-o relaţie de o bogăţie infinită, iar dacă nu o face e pentru că suntem tributari păcatului.
Au urmat şi alte arii de discuţie precum avorturile, modul denaturat în care se face nunta în lumea de azi sau educarea copiilor într-o societate secularizată.
Smerită, dar impunătoare, prezenţa părintelui Vasile Mihoc a fost o adevărată bucurie şi binecuvântare din care nădăjduim că s-au folosit toţi cei prezenţi, iar deşi subiectul întâlnirii nu putem pretinde vreodată a se epuiza, concluzionăm că nu există fericire mai mare decât a te jertfi pentru cel pe care îl iubeşti.

Înregistrarea conferinţei poate fi ascultată integral mai jos:

Vă aşteptăm cu drag şi la următoarele conferinţe organizate de A.S.C.O.R. Ploieşti!

Reclame

Tag-uri:, ,

2 gânduri despre „Iubirea şi libertatea în familia creştină

  1. mihai 17 noiembrie 2011 la 11:31 Reply

    Bun!

  2. Adina 21 ianuarie 2012 la 01:45 Reply

    Buna,

    Am o intrebare: poate o crestina casatorita cu un musulman sa se impartaseasca cu trupul si sangele lui Hristos?

    Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: