ÎPS Serafim – Dragostea care nu cade niciodată


Şi iată că şi în acest an Dumnezeu ne-a rânduit marea bucurie ca ÎPS Serafim Joantă, Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, să ne bucure sufletele în cadrul unei conferinţe, discuţia gravitând în jurul temei “Dragostea care nu cade niciodată”.
Încredinţându-se Duhului Sfânt precum psalmistul (“Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta”), Înalt Preasfinţia Sa şi-a deschis prelegerea prin a sublinia că Dumnezeu este dragoste, şi prin urmare, dragostea nu este ceva, ci Cineva. Întrucât însăşi existenţa omului şi a lumii constituie o dovadă vie a dragostei lui Dumnezeu, niciodată nu ne putem cunoaşte suficient, căci purtăm taina lui Dumnezeu în noi. Astfel, înţelegem taina lui Dumnezeu numai în măsura asemănării noastre cu El, asemănare ce nu se poate dobândi decât prin calea dragostei.
ÎPS Serafim a reliefat cu tristeţe că, din cauza înmulţirii păcatului, ce reprezintă o fisură şi o lovitură dată dragostei şi armoniei din noi înşine, astăzi putem vorbi mai uşor despre ce nu este dragostea decât despre ce este ea. Cum ar trebui, totuşi, să fie dragostea? Curată şi roditoare, având la bază unirea trupurilor, a sufletelor şi a duhurilor. Cu timpul, soţii înaintează în iubirea duhovnicească, se spiritualizează, transfigurează iubirea trupească prin căldură şi apropiere sufletească, pentru a rezulta o iubire ce se continuă în veşnicie.
În timp ce dragostea adevărată se revarsă asupra semenilor, păcatul face inima noastră dură, împietrită şi insensibilă la iubirea lui Dumnezeu. Este necesar, deci, să ne deblocăm, să ne smerim şi să ne încălzim inimile. ÎPS Serafim ne-a îndemnat ca pentru a spori în dragoste, să sporim în rugăciune curată şi sinceră, în fapte concrete de milostenie şi în post.
Nu putem vorbi de dragoste fără a discuta şi despre suferinţă, căci iubirea autentică este jertfelnică, nu sentimentală şi superficială. Suferim când iubim, însă această durere este una sfinţitoare, dragostea dând curaj, îndrăzneală şi optimism. Socotind ca o zi pierdută pe cea fără încercări, să le punem pe toate pe seama păcatelor noastre şi totodată, să le punem pe toate în faţa lui Dumnezeu, iar Dumnezeu, văzând silinţa noastră, va face ceea ce nu putem face noi.
ÎPS Serafim, mai presus de cuvântul ziditor pe care l-a adresat cu afecţiune, ne-a grăit enorm prin puterea exemplului. Multa smerenie şi naturaleţea de copil a Înalt Preafinţiei Sale a cucerit inimile celor prezenţi, astfel că am plecat spre casele noastre pecetluiţi de har, nădejde şi odihnă sufletească, uitând de coordonatele timpului şi mulţumindu-I lui Dumnezeu că ne-a îngăduit o asemenea întâlnire.
Cât despre dragoste, putem conchide cu minunatul imn dedicat acesteia de către Sfântul Apostol Pavel, sub insuflarea Duhului Sfânt:
“De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.”
Amin!

Reclame

Un gând despre „ÎPS Serafim – Dragostea care nu cade niciodată

  1. George Sandu 10 decembrie 2011 la 02:01 Reply

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: