Roada bucuriei

afis

Muzeul “Crama 1777” de la Valea Calugareasca, secție a Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (A.S.C.O.R.) Filiala Ploiești a organizat sâmbătă, 4 octombrie un colocviu intitulat „Roada bucuriei”. Dat fiind tema viticolă a muzeului și înclinarea spre tradiție a tinerilor studenți din A.S.C.O.R., evenimentul a avut ca leitmotiv culesul viilor în satul tradițional românesc.

„Roada bucuriei” este un nume plin de semnificații. În primul rând are un înțeles propriu: oamenii culeg roadele muncii lor de peste an și se bucura de acestea. În al doilea rând, are un sens mai profund,pentru că roada viei se transformă în vin care „veselește inima omului” după cum spune psalmistul și, mai presus de toate, vinul se preface în sângele Domnului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ca bucuria sa fie binecuvântată, sărbătoarea a început cu o Rugăciune la culesul viei, rostită de  părintele Iustin Biton de la parohia din satul Corlătești, județul Prahova, care a venit însoțit de ansamblul foloric “Mugurii Prahovei” și copii de la școala din sat, ce ne-au încântat inimile cu sunetul melodic al poeziei și cu mișcarea hotărâtă a pașilor de dans tradițional. Grupul “Cocorii” din Cocorăștii Colț a intrat și el în scenă cu dansuri și cântece de sărbătoare ca la o zi mare.

De asemenea, tinerii din A.S.CO.R. ne-au adus aminte de cântecul ce însoțea munca asiduă la culesul viei transformând-o într-un moment de bucurie. Atmosfera de tradiție a fost încununată de o Expoziție de fotografii-document din prima jumătate a secolului XX, imagini inedite referitoare la meșteșugul nașterii vinului, bucuria roadelor și a petrecerilor cu vechi tradiții de deal și de vie.

Toată seara ne-au călăuzit vorbele de duh ale actorului Florin Nan, un adevărat amfitrion al spectacolului care ne-a poftit la o masă copioasă cu mâncăruri tradiționale: plăcinte cu mere, nuci, brânză și dovleac, precum și unele preparate mai puțin cunoscute azi, precum vărzările și cocureii, o prăjitură arhaică din mălai.

Existența unui Muzeu-Cramă la Valea Călugărească nu este întâmplătoare face parte integrantă din viața localnicilor, munca la vie fiind considerată o adevărată cinste. Din obiectele de valoare patrimonială expuse în muzeu odată cu povestea lor, răzbate până la noi, cei de astăzi, multa trudă pentru licoarea vinului, „apa vie care alungă starea mohorâtă a omului” sau „elixirul tinereții fără bătrânețe”, în înțelesul firesc de sănătate și longevitate a vieții.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: